15. Kaivanto

Demagogernas tidevarv

Andreas Poppelier |  Magnus Fliesberg

Stefan Westling

visar måleri, skulptur & installation

Andreas Poppelier
Allt har sin tid, så också medverkan på Övre Frykens Konstrunda. Detta är mitt sjätte år som värmlänning men tid att medverka på konstrundan har inte funnits, fram tills i år. Nu fylls gården med konst, min egen samt några goda vänners och kollegors verk. Innan jag turligt nog hamnade på Hulta i Ivarsbjörke, jordklotets gåva till den som är i behov av stillhet och ögonbedövande natur, så studerade jag vid Malmö Konsthögskola. I Malmö, som alltid ligger mig varmt om hjärtat, stannade jag i 11 år, på det två år i Stockholm sedan raka vägen till gårdsköp och byte från intensitet, betong och ytligheter till stillhet, skog och insikter.

En liknande resa gör konsten. Under de år som gården mitt i den värmländska naturen varit mitt hem och min arbetsplats har arkitekturen, människorna och stadens socialrealism långsamt suddats ut för att låta det organiska ta plats. En strävan att låta naturen påverka känslorna som i sin tur styr skapandet. När jag vandrar genom skogen, över bergen, ut på myren är det känslomässigt starkare med ljud, dofter och stämning. Dessa tar över sinnena, dessa tränger sig på och in mer än det påtagliga och reella. Den känslan vill jag överföra i det konstnärliga arbetet så att klangen mellan konst och person mindre dissonant. Livet är reducerat och avskalat genom valet att bo under enkla förhållanden nära vildmarken. Konsten går samma väg för att finna samklang.

Tidigare har jag ställt ut på gallerier, konsthallar och museer i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Skottland och Tyskland. 2016 gjorde jag och Assa Kauppi en stor utställning på Kristinehamns Konstmuseum. Mina verk finns representerade på museum, kommuner, landsting och i konstsamlingar. Jag har erhållit stipendier från bl.a Ellen Trotzig, Konstnärsnämnden, Eva & Hugo Bergman. 2013 hade jag den stora äran att bli nominerad till Carnegie Art Award. En ny bok med stöd från Längmanska Kulturfonden utkom i år, den kommer att finnas tillgänglig under konstrundan.
www.poppelier.sewww.instagram.com/andreas.poppelier/

Då det finns många utrymmen på gården så har jag tagit tillfället att visa och få umgås med konstnärerna Magnus Fliesberg från Eskilstuna och den mer, i Värmland, namnkunnige Stefan Westling. Vi kommer att finnas på plats hela helgen, drickandes kaffe och lyssnades på obskyr musik från 1967–1974 samt vara allmänt trevliga.

Varmt välkomna!

 

”Utmarker” – 68 x 83 cm, olja på duk, 2018

 

 

Magnus Fliesberg
har alltid befunnit sig i bildbyggandets abstrakta områden. Ett tag rörde han sig mot det expressiva men orienterade sig så småningom mot en mer lyriskt konstruktivistisk bild. Magnus Fliesberg är väl medveten om den måleriska traditionen. Han förvaltar och berättar om den här måleriska traditionen men som alla goda målare berättar han också om de riktigt viktiga sakerna i livet; om tyngdlyftning, om rock´n roll och ibland också om en för länge sedan försvunnen och saknad barndom i norrland. Bra konst skapas alltid av andra anledningar än att skapa konst.
/Anton Engvall

Magnus Fliesberg är född i Sollefteå och nu verksam i Eskilstuna. Han har ställt ut över hela Sverige såväl som i Tyskland och Holland. Representerad på Statens konstråd, landsting och kommuner. Fliesberg har erhållit arbetsstipendium från bl.a Konstnärsnämnden. I skrivande stund arbetar Magnus med en tillfällig utsmyckning på Slussens tunnelbanestation i Stockholm som invigs vintern/våren 2019.
www.magnusfliesberg.com

Din längtan ut

Stefan Westling
Om bilden har varit Stefan Westlings viktigaste kommunikationskanal livet igenom, så har måleriet varit hans stora kärlek. 2017 återvände han till ateljén, efter flera års konstnärlig tystnad. Ett tidigare dovt och lite tyngre uttryck har nu ersatts av ett mer lekfullt och färgstarkt måleri. Genom ett abstrakt och expressivt anslag utforskar han sin samtid. Westling är född 1968 i Vänersborg. Under årens lopp har publiken fått ta del av hans verk i ett flertal separatutställningar och samlingsutställningar. Konst signerad Stefan Westling finns representerade i offentliga och privata samlingar. Han har verkat som konstnär, illustratör och pedagog. Under en period drev han ett konstgalleri och under elva år verkade han som projektledare, intendent och chef för Kristinehamns konstmuseum.

www.stefanwestlingart.com, www.instagram.com/stefanwestlingart

 

Among others

 

Zoo