16. Galleri Södra Ås Kultur

Galleri Södra Ås Kultur
är ett verksamhetshus med ateljéer, gallerier och bostad i ett tidigare missionshus 2 km söder om Mårbacka Minnesgård och som drivs av Dag Hultcrantz och Marie Rönnberg. Vi har under 15 års tid haft sommarutställningar från juni – augusti, där vi visar vår verksamhet med inbjudna gästutställare.
Välkomna!

Björn Molin

Dag Hultcrantz   |   Marie Rönnberg

 

Konstnär: Björn Molin
Genre:       måleri

Björn Molin
Världen är den plats där jag hämtar bränsle till mina bilder, men uttrycket är informellt och abstrakt. Mitt berättande är inte objektivt utan beskriver det sinnestillstånd i vilket jag hamnar när jag möter världen omkring mig. När jag påbörjar en ny målning, har jag nästan aldrig klart för mig vart den kommer att leda mig. För det som händer när jag ger duken eller pannån lite färg och märken eller spår, är att målningen börjar leva sitt eget liv. Jag blir bara verktyget som ser till att det som vill bli gjort, blir gjort. Det händer att konkreta ting behövs för att illustrera den känsla jag vill fånga och därför förekommer exempelvis stolar, växter och symboler i mina bilder. Men jag placerar objekten i en annan värld, i ett helt annat sammanhang och i en fundamentalt annorlunda kontext än dom vanligtvis befinner sig. Objekten och symbolerna får finna sig i att vara statister i en subjektiv beskrivning av min värld och mina tankar. Men jag kan inte tvinga in objekten i mina verk. Dom måste själv påkalla min uppmärksamhet och övertyga mig om att deras roll är fundamental för bilden.

Kontraster är viktiga för mig. Svart mot vitt, vackert mot fult, skirt mot grovt och smått mot stort. I kontrasten uppstår energi och konst utan energi, är för mig inte konst. Konst får gärna vara estetiskt vacker, men konstens huvudsakliga uppgift är inte att försköna världen. Konst kan åstadkomma fantastiska saker med den som interagerar med den. Inspirera, väcka nya tankar och frågor, skapa debatt och utsmycka. Men konsten är ett eget språk som lever oavsett vad kritiker, gallerister eller publik tycker. Konstens enda uppgift är att vara konst. Den fria konsten måste på alla sätt försvaras från politiskt och kommersiellt inflytande. För konst är väldigt viktigt.

 

_____________________________________________________

 

Konstnär: Dag Hultcrantz      
Genre:      Keramiska ljud- och musikinstrument: okarinor, ljudskulpturer, flöjter och trumpeter.
Hemsida:  www.ocarinas.se

Dag Hultcrantz
Jag har arbetat med lera, ljud, musik och form i mer än 25 år och förvaltar, som en av de få i Norden, konsten att göra musikinstrument av lera: okarinor. Jag stämmer instrumenten i C- dur, D- dur och G- dur. De är mycket lättspelta och till dem hör vishäften med fingersättningar till ett tjugotal välkända sånger. Vanligtvis har instrumenten ett tonomfång på en oktav, men vissa, med dubbla kammare, har ett tonomfång på två hela oktaver. Jag tillverkar också större skulpturer med ljudfunktion: de flesta är lättblåsta med ett fåtal mycket djupa toner. På senare tid har jag experimenterat med trumpetliknande instrument som kräver en speciell blåsteknik. Jag har återkommande kurser i ljudskulptur- och okarinatillverkning här i galleriet.

 

Pinnhäst

 

Kundalini ljudskulptur

 

Oktavgökar

 

Trumpetspel

______________________________________________________

 

Konstnär: Marie Rönnberg
Genre:       Måleri, teckning, digigraphie
Hemsida:  www.marieronnberg.se

Marie Rönnberg

Marie Rönnberg

Målningarna gör jag gärna i stort format. Motiven kan vara möten mellan människor i form av scener där det händer saker. Jag söker liv och rörelse i kroppar och uttryck. Som betraktare behöver man god tid. Jag följer upp det som dyker upp, det kan vara en scen från en större målning som blir en fortsättning i en teckning eller ett mindre måleri.

 

Mingel

 

Pardans

 

Pianobaren

 

Man in the mirror

 

Älskog

 

 Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s