18. Nedre Fryksdals Konstförening

Nedre Fryksdals Konstförenings

utställning finns i Sundsbergs Konsthall

www.nfksunne.se

Elisabeth de Lunde  |  Anne Gyrite Schütt

Utställningen pågår till 30 april

Konstnär: Elisabeth de Lunde
Genre:      måleri
Hemsida: elisabethdelunde.com

Elisabeth de Lunde
bor och arbetar i Telemark, Norge. Hon målar i de gamla oljeteknikerna och utforskar det magiska och poetiska i sitt måleri. Man finner en sensualitet i hennes måleri som ibland provocerar betraktaren. Med utsökta penseldrag skapar hon ljus och stämningar. Hon har av den store svenska konstprofessorn och curatorn Teddy Brunius blivit kallad för en mycket visionär konstnär med potential att bli en stilskapare inom måleri. Han skriver bl.a. om henne: ”Hennes intention är att förbinda modern konst med dess rötter i barockmåleriet, tätt på Caravaggios storslagna visioner”.

Den amerikanske konstprofessorn Kenney Mencher jämför henne med den norske målaren Odd Nerdrum men också sin egen favorit, den italienske målarinnan Artemesia Gentileschi från 1600-talet.

Elisabeth de Lunde är utbildad vid Statens Konst och Hantverkshögskola i Oslo och Accademia Italiana i Florens. Hon har sedan 1997 ställt ut otaliga gånger i Norden, Tyskland och Polen, och är representerad i flera konstsamlingar i Danmark, Norge samt Singapore.

 

___________________________

Konstnär: Anne Gyrite Schütt
Genre:      måleri
Hemsida: annegyriteschutt.dk/

Anne Gyrite Schütt
Anne är en skicklig tecknare och har alltid sitt skissblock till hands. Hon har alltid arbetat i den klassiska traditionen och därtill har hon en särskild begåvning till att fånga personligheter i sina teckningar, och det gör henne till en helt unik porträttecknare och -målare, vilket resulterat i att många kända personers porträtt blivit målade av henne.

Sedan slutet av 90-talet har hon även arbetet i de danska rättssalarna för press och TV. Ett av de mest kända fallen var mordet på Kim Wall där hennes teckningar av Peter Madsen kom ut över hela världen.

Att uppleva liv, medvetande och rörelse i det levande och förmedla det med en kritlinje, eller någon oljefärg på en plan yta fortsätter att fascinera henne.

Redan som barn vann Anne Gyrite flera teckningstävlingar och som 11-åring hade hon sin första utställning. Senare utbildade hon sig till lärare bland annat inom konst och bild.

Anne Gyrite Schütt har deltagit i många stora utställningar både i Norge och utomlands.