02. Nedre Fryksdals Konstförening

Nedre Fryksdals Konstförenings

utställning finns i Sundsbergs Konsthall

www.nfksunne.se

Jockum Klenell | Magnus Höög | Ingemar Martinsson 

Anneli Larsson | Rolf Johnson | Lina Larsson

Utställningen pågår till den 26 april 2020

Konstnär: Jockum Klenell
Genre:       Foto
Instagram:@jockumklenellphotography
Hemsida: www.jockumklenell.com

Jockum Klenell
I Barcelona föddes intresset för konst fotografi och studier i fotografi inleddes på Grisart, Escole De Fotogafia.  Efter ett års studier bar det av tillbaka till Antwerpen för 4 års studier vid den Kungliga Konstakademin. Jag gick ut min utbildning med en Master i visuell konst och två priser. Båda motiv som prisades var från Värmland, varav det en är med på utställningen.
Jockum Klenell föddes i Stockholm 1978 och har sedan dess bott i Argentina , Holland, Belgien, Spanien och Portugal men hem har alltid varit på Stenserud vid Rottnen i Värmland.
Idag bor Jockum med sin familj i Helsingborg där han arbetar som kommersiell fotograf och med konst fotografi. Han sitter också med I Krapperups Konstförenings styrelse som är en av Sveriges största.

Några utställningar:
EXTRA CITY 2007,  Liljevalchs vårsalong 2014, Sliperiet 2017,
Galleri Eklund Stockholm 2017

 

Konstnär: Magnus Höög
Genre:       Foto
Instagram:@ magnushoog

Magnus Höög
landskaps- och sportfotograf bosatt i Falun.
Det är en alldeles speciell utmaning att röra sig mellan sex bilder per sekund och en bild per tjugonde minut. Bägge fascinerar, men på skilda sätt. Kombinationen landskap och sport kan tyckas märklig, men det finns naturligtvis en förklaring. Jag började med att fotografera alpina skidtävlingar vid mitten av 1970-talet. De senaste tio åren har dock min tid upptagits allt mer av det som står stilla.

För mig fungerar landskapsfotografin som ett andningshål i en yrkesvardag som kan både rulla på snabbt och innehålla avancerade moment; bägge delarna ställer krav på min närvaro. Återhämtningen är att stå ensam längst ut på ett skär eller uppe på
en fjälltopp. Detta mitt grundläggande behov försöker
jag också återspegla i mina bilder.

 

 

 

Konstnär: Anneli Larsson
Genre:       Foto
Instagram:@annelifotografstockholm
Hemsida:  www.annelifotografstockholm.se

Anneli Larsson
Bor i Solna men är en värmlandstjej från början. Har arbetat med fotografi hela mitt liv. Främst som
reklam- och porträttfotograf. En spännande resa från det analoga till det digitala.
Jag inspireras av ljus, form och färger. Ibland är det enkla det vackra, men ibland behövs det en knuff i photoshop för att få den rätta känslan.

Mina drömmars hus har jag valt att kalla denna serie bilder, här vill jag väcka betraktarens nyfikenhet och fantasi.
Det är hus jag besökt eller passerat förbi, några lämnade till sitt öde.
Med utgångspunkt i dessa hus har jag adderat andra bilder i photoshop
för att förstärka eller sudda ut verkligheten.

 

 

 

Konstnär: Ingemar Martinsson
Genre:       Foto
Instagram:Coldox
E-post:      
ingemar_martinsson@telia.com

Ingemar Martinsson
Under ett sportlov i tonåren fick jag prova på både fotografering och framkallning i svart/vitt. Detta visade sig bli startskottet på ett livslångt intresse, och det allra första jag köpte för egna sparade pengar blev en spegelreflexkamera. Sedan blev det både förstoringsapparat och framkallningsutrustning. Klädkammaren gjordes om till framkallningsrum och blev mitt fasta tillhåll. Efter 7-8 år tillkom även diabilder. Min sista analoga kamera köpte jag år 2000. När den digitala tekniken gjorde sitt intåg med sina, till en början, höga priser, tappade jag för första gång intresset och lade fotandet på hyllan i 4-5 år. För mig var det hela processen med framkallning och förstorning som var en viktig ingrediens i skapandet. Men saknaden och suget blev såklart efter hand för stort, och 2009 köpte jag min första kompaktkamera. Efter bara några månader med denna blev det till slut en spegelreflexkamera. Jag började redigera bilder i datorn, och sedan dess har det varit min största fritidssyssla. Ljuset är min största källa till inspiration. Särskild det tidiga morgonljuset som förvandlar det enklaste motiv till något magiskt. Det finns inget som inte är värt att fotografera, men pga omgivningen och närheten till naturen blir det mycket natur och landskap. Jag tycker fortfarande om svart/vitt även om jag i nuläget gör mest i färg. Jag vill verkligen inte låsa fast mig vid enbart en typ av fotograferande och fastna i ett fack, utan vill fota det jag känner för att fota, oavsett motiv.

 

 

 


Konstnär:
Rolf Johnson
Genre:       Foto
Facebook:Rolf Johnson Photography

 

Rolf Johnson
Att fotografera är ett intresse som följt mig så länge jag kan minnas. Tidiga minnen är familjens diabildsvisningar i källaren och pappas Voigtländer som jag provade i smyg. Den låg där som en skatt i högra skrivbordslådan, andra uppifrån. Eller de där stunderna i soffan hemma hos farmor när jag fick bläddra genom hela årsupplagor av National Geographics eller i en samlingsvolym av Ansel Adams.

Sånt sätter sina spår i form av nyfikenhet och ett sökande efter nya vyer och nya fynd där i gränslandet mellan Ljus och Mörker. Där uppenbarar sig ett undflyende landskap i förändring med byggnader uppförda med möda och omsorg, en gång trångbott bebodda, sedan lämnade av någon, bortglömda och saknade av ingen. Eller?

Välkommen med på min fotografiska resa.

 

 

 

Konstnär:  Lina Larsson
Genre:        Keramik, raku
Instagram:@linalarssonart
Hemsida:  
linalarssonart.wordpress.com

Lina Larsson
Jag är bosatt i Solna med rötter från Värmland och studerar mitt sista år på Konstfack. Jag arbetar med många olika konstnärliga uttryck, akvarell, grafik och keramik. Under den här utställningen visar jag främst rakubränd keramik men även några svartbrända alster i stengodslera.

Rakuprojektet var en del i en designprocess jag skapade förra våren, då jag arbetade mycket med bränningar och ytskikt tillsammans med materialmix. Effekterna är skapade genom att jag bränt in hästtagel, sågspån och fjädrar i keramiken under bränningen. Alla föremål är unika då jag har arbetat utifrån intuition i både skapandet och i själva bränningen. Jag vill att känslan och formen ska få tala, där keramikens yta står i fokus.

Utbildning:
Keramisk form- Nyckelviksskolan 2013–2014
Bild och designpedagog- Konstfack 2015–2020