04. Galleri Naturnära

Konstnärsgården Vägsjöfors

03-0a-konstnarsgarden

Henny Kortenoeven-Bernhard  |  Øyvind Ruud

Lillemor Edberg   |   Jörgen Edberg

Henny Kortenoeven-Bernhard
Aktuella händelser, egna upplevelser och natur inspirerar.

03-1a-henny

Konstnär: Henny Kortenoeven-Bernhard, Uddeholm
Genre: Skulpturer i brons
Mer info: www.hennys-sculptures-art.com

Henny om sitt konstnärskap:
Redan i ungdomen utvecklade jag en stark passion för att skissa och teckna. Mellan 1970–74 gick jag utbildning i modellteckning på Academie de Schans i Amsterdam. Endast sporadiskt utövade jag min konst, men 1988 fortsatte min kreativa utveckling då jag under flera år tog lektioner i att teckna och skulptera hos Karel Gomes och modellteckning för Arie Schippers.
Från år 2000 bor jag i Sverige större delen av året och arbetar heltid med att skulptera, teckna och måla. I Värmland finner jag lugn och inspiration för att i min konst uttrycka vad jag ser, känner och upplever.
Genom åren har många stora och kända konstnärer inspirerat mig men nu skapar jag efter eget huvud. Inspiration hämtar jag från upplevelser och natur.
Mina skulpturer utformar jag i vax som sedan fraktas till Nederländerna för att där gjutas i brons.
Under 2000-talet har jag haft ett flertal utställningar i såväl Nederländerna som i Sverige.

03-1b-algar

03-1c-tranor

_____________________________________________


Øyvind Ruud
Med fortiden in i fremtiden

03-2aoyvind

 

 

 

 

Konstnär: Øyvind Ruud
Genre: Experimentell foto
Mer info:  oyvind45@yahoo.no

 

03-2bfoto-1

Øyvind om sitt konstnärskap:
Foto var en tidlig forelskelse i mitt liv. Det ble moro for alvor etter at jeg ble ansatt i NRK Tv som rekvisitør. Dette var et inspirerende miljø. Jeg arbeidet med fremkalling og forstørring og fikk erfare at mørkerommet kunne tilføre bildene noe av det magiske som lett blir borte når automatiske prosesser gjør jobben.
Fargefoto ble også prøvet, men resultatene som laboratoriene tok frem var ikke akseptable for meg. Foto ble derfor lagt på hylla og universitetsstudier tok all min tid.
Når jeg etter flere års opphold tok opp foto igjen var det for å se om de digitale foto-prosessene kunne gi noe av det jeg etterlyste. Det ble en skikkelig opptur.
Jeg bruker helst gamle og enkle objektiver fordi de fanger lyset på en annen måte enn de moderne og bearbeider bildene i et profesjonellt redigeringsprogram. Lys og farger er viktigere enn skarphet og fine detaljer. Bare når fargene ikke fungerer ender bildene opp i sort-hvitt.
Det er landene rundt Middelhavet som gir meg det lyset som fungerer best. Det er disse motivene som går igjen i denne utstillingen.

03-2cfoto-2

03-2dfoto3

__________________________________________________________

Lillemor Edberg
Kreativiteten flödar i min soliga ateljé

03-3A.LillemorE

Konstnär: Lillemor Edberg, Vägsjöfors
Genre: Textil, smycken, sjalar
Hemsida: www.gallerinaturnara.se
Plats: Galleri Naturnära, Konstnärsgården

Lillemor om sitt konstnärskap:
I ATELJÉN: Till mina textila bilder använder jag ett slags fritt ”symaskinsmåleri” – där jag med stoppsöm på dubbel bomullsväv syr fast tunn chiffong i skiftande färger och nyanser med många olikfärgade trådar. Skiftningar och färgstyrka varieras med antalet lager och i vilken ordning jag lägger chiffongen. Struktur och relief skapas på ett spännande sätt. Jag kallar det jag gör för ”textil konst med tråd och chiffong”.
Motiven hämtar jag från naturen; trädstammar, mossor och lavar på träd och stenar är speciellt intressanta.
I BOUDOIREN: Jag designar, stickar och virkar sjalar och baskrar av ullgarn, merinoull och kidmohair. Som accessoarer till sjalarna virkar och pärlbroderar jag broscher och örhängen samt gör matchande smycken i glas, natursten och metalltråd. Nytt för i år är virkade halsband.

03-3b-textil-lava

03-3c-textil-apelsin

 

 

03-3e-smycken

 

03-3d-sjal                         

_______________________________________________

Jörgen Edberg
Olika material och metoder ger mångfacetterade uttryck

03-4A.JörgenE   

 

 

 


Konstnär:
Jörgen Edberg, Vägsjöfors<
Genre: Glas, konstglasgrafik
Hemsida: www.gallerinaturnara.se
Plats: Galleri Naturnära, Konstnärsgården

 

03-4b-abstrakt-natur

                       03-4c-aterbruk

Jörgen om sitt konstnärskap:
GLAS: Mitt konstglas använder jag i handgjorda alster av varierande form med olika uttryck; fat, skålar, klockor, mobiler, fönster- och väggdekorationer, stand up …
Jag älskar att arbeta enlig slumping&fusing-metoden med BullsEye-glas som har en härlig lyster och stort utbud av harmoniska färger. Ibland fusar jag glaset med mosaikmönster eller gjuter tjocka glasfat som får spännande uttryck. Senaste året har jag ”målat” mycket med glaspulver och försett dessa med ytstruktur genom kompletterande tac-fusing. Resultatet benämner jag Abstrakt Natur. ( = se foto).

Återbruk: tomma flaskor får nytt liv: ostbrickor, väggdekoration inne/ute, lampor…

 

03-4d-konstglasgrafik

03-4e-tuftadgiclee

KONSTGLASGRAFIK är ett grafiskt tryck av mina naturfoton utfört spegelvänt på baksidan av mitt glas med ljusbeständig färg. Utförs endast i unika alster!*

FOTO: Jag har fotat sedan 1950-talet, men de senaste 17 åren bara digitalt – med allt från vidvinkel till makro: unika tavlor med mina naturfoton överförda på målarduk, giclée*, och förstoringar i beständiga Fine-Art-utskrifter. Dessutom har jag mer än 100 vykort med lokala naturmotiv samt en fotobok över Nordvärmländsk natur. Att konstnärligt uttrycka naturen har inneburit användning av många olika material. SENASTE: Jag har låtit överföra några av mina foton till handtuftad väggtextil*.

____________________________________________

 

Galleri Naturnära, Konstnärsgården 

03-5a-gallerivernissage

03-5A.Galleri

03-5B.Konstladan

 

 

 

 

 

Gården, med anor från 1700-talet, ligger i en naturskön skogsglänta vid Vägsjön. Här har vi skapat en aktiv konstmiljö med galleriet som central punkt mellan  textilateljé med smyckesboudoir och glasstudio.
Galleriet är handikappanpassat.
Välkommen att besöka oss.

Öppet 2017:
Utställningen under Övre Frykens Konstrunda (påsken) pågår i Galleriet
Långfredag–påskdagen  kl. 12.00–18.00. Glasstudio och textilateljé är också öppna.

Sommarutställningen från 1/7 – 13/8 to-fre-lö-sö kl 12.00–17.00.
Annan tid ring
 070-511 14 94.
Vi tar även emot bussar.

03-4CKonststig
Sommartid är vår  konst- och infostig öppen. Här finner du åtskilliga KONSTigheter.

Annonser