24. Ulvsby herrgård

Jazzkonsert med Lars Larssons Easterband Cobra Park
Långfredag kl. 16   |   Påskafton kl. 16

Lars Larsson, David Bäck, Edward Olsson, Niclas Rydh, Per-Arne Pettersson
___________________________________

Therese & Niclas Engdahl
Evalena Jönsson Lunde
Carolina Levén | Mia Wallin
Elisabeth & Olle Orrö

 

Konstnär: Smedja Therese – Therese & Niclas Engdahl.
Genre:       Smide
Hemsida:  smedjatheresedesign.se

Mästarens slägga träffar det vitglödgade järnet på städet.
Om och om igen träffar slagen. Ett nytt föremål börjar sakta växa fram …

Välkommen in i min lilla värld av eldig fantasi.

Therese Engdahl började smida i tidig ålder. Fick Gesällbrev 1993 och Mästarbrevet 2003. Vunnit flera nordiska mästerskap i smide. Alla produkter är framtagna och tillverkas av Therese och hennes man Niclas i smedjan, Husaby, Kinnekulle. Produkterna är allt mellan himmel och jord som kan tas fram med hjälp av eld, slägga och städ. Grindar, utsmyckningar, gravkors … Alla smidesalster har en liten ormstämpel inslagen som visar att det är Smedja Therese som har smitt den. Ormen är en kraftig symbol och inom många kulturer står ormen inte för ondska utan för kraft, styrka, visdom och helande, fruktbarhet mm. En av anledningarna till att Therese valde denna till sin signatur. Under helgen kommer Therese framförallt visa skulpturer som berör kärlek, längtan, ur-krafter, symbolik, tro mm.

Ur krafterna från jordens järn, eldens hetta och två starka nävar har alla dessa alster formats fram med fantasi, kunskap men framförallt med kärlek. Det kommer även vara med lite bruks-konst så som ljusstakar och skålar mm. Även smycken från Smedja Therese kollektion kommer att vara med.

 

 

 

Konstnär: Evalena Jönsson
Genre:       Skulptur i betong och brons
Facebook: www.facebook.com/betongevalena/

Evalena:
Som konstnär jobbar jag i olika material, det kan vara lera eller vax, men allt skulpterar jag för hand och gör sedan en ”förlorad form” (en form som förstörs efter en gjutning) för att gjuta i betong eller brons.
Jag slipar eller patinerar ytan och behandlar den med olika vaxer, rost eller kopparfärger. Ibland hamnar mina figurer i en akrylmålning om jag målar på pannå eller duk.

I mitt arbete inom teatern skapar jag alltid karaktärer och dessa försöker jag också överföra till mina verk. Djuren har så mycket personlighet, vilket gör dem väldigt levande, mycket av inspirationen kommer också direkt från naturen. Jag hoppas att mina verk kommunicerar en stämning, en karaktär, lekfullhet och massa energi.

Utställningen är tonsatt och musiken framförs live på Theremin av Pekka Lunde.

 

 

Pekkanini

 

Konstnär: Mia Wallin 
Genre:       Måleri
Instagram: @miawallinart:

Mia Wallin
Född värmländska som numera bor i Göteborg. Autodidakt inom måleri och jobbar med akryl och spraypaint. Jag tycker om detaljer, mycket färg, har stor kärlek till grafiska former och urkultur, så jag försöker överföra det till bilder. Olika personer uppfattar konst på olika saker och jag tycker att just bildkonst är som bäst när ett uttryck kan skapa flera olika tolkningar hos sin publik. Jag målar för att jag älskar att se vad som växer fram och bestämmer sällan i förväg vad jag vill att tavlan ska föreställa, på så sätt hoppas jag att den som kikar på bilden inte ska känna sig skriven på näsan utan bli nyfiken på att titta lite extra.
Varmt välkomna till mig!

 

 

 

Konstnär:  Carolina Levén
Genre:        Måleri
Hemsida:  www.carolinaleven.se
Instagram: @carolinaleven_art
Facebook: Galleri.C.Léven

Carolina
Jag är en värmlänning som bor halva året i Karlstad och halva året i Barcelona. Jag älskar färger och jag är fascinerad av de effekter de har. För en del människor är färger bara färger men färger påverkar oss mer än vi tror. Färger kan få oss att känna så många saker. De kan få oss att känna oss lyckliga, ledsna, romantiska, energiska, trygga och lugna m.m. För en del av oss är en eller flera färger kopplade till olika minnen vilket påverkar hur vi reagerar och tar emot ett konstverk t.ex. Det tycker jag är väldigt intressant.
Genom min konst och mina färgglada damer vill jag sprida glädje, väcka tankar
och sätta lite mer färg på vardagen.”

 

 

Konstnär: Elisabeth &Olle Orrö  
Genre:      Foto
Hemsida: www.fotobettan.se

Elisabeth
Jag har fotografering som en hobby. Mitt intresse för fotografering väcktes på allvar år 2014 när jag, inför en långresa till USA, fick en kamera. Numera har kameran en självklar plats i packningen på resor. Med en aktiv livsstil tycker jag om att vara ute i skog och mark. Född och uppvuxen i Göteborg så älskar jag havet och Bohusläns mjuka klippor. Naturen är min största inspirationskälla och där hittar jag oftast mina motiv. Speglingar i vatten, ljuset som silar genom bladverk eller en vacker solnedgång är exempel på sånt som väcker mitt intresse

 

 

Olle Orrö
Är född i Göteborg och boende i Sävedalen.
Varför fotografera? Min introduktion till fotografins värld började när jag pryade andra hälften av sextitalet. Jag har för mig att vi pryade i 7:an på den tiden, men jag kan ha fel. I vilket fall som helst så pryade jag som laboratorieassistent (tyckte nog att det fräckt namn utan att veta vad det var) hos laboratoriet på SKF. I laboratoriet fanns en fotograf som förbarmade sig över mig. Jag fick följa med honom och fotografera, framkalla film och papper och hantera stor- och mellanformatskameror. Eftersom han lät mig göra mycket själv så gjorde det ett avtryck i mig. Förmodligen var det som fick mig att köpa kamera och börja fotografera när jag tjänade egna pengar och hade råd med kamera. SKF har för övrigt varit min arbetsgivare de senaste 44 åren.

Drömbild? Jag tror inte att jag har någon speciell drömbild. Ibland känns det när man tar bilden att ”Där satt den”. Kan man sedan få bilden att växa i
bildbehandling och därefter få uppskattning för den, så är det gott nog för mig.

 

 

__________________________________

Ulvsby herrgård

www.ulvsbyherrgard.se

 

Ulvsby herrgård ligger vackert vid sjön Fryken. Utsikten är nästan onödigt vacker, som vi säger här i Värmland – med glimten i ögat. Kanske var det därför som drottning Kristina först utnämnde gården till säteri för att senare helt enkelt lägga beslag på den för egen del. Berättelser om det goda livet på och kring Ulvsby herrgård avlöser varandra genom århundradena. Kronolänsman Wahlstrand, som levde här på 1800-talet och som Selma Lagerlöf sägs ha haft i tankarna när hon skrev Gösta Berlings saga, gillade också han fest med mat och musik. Idag är Ulvsby herrgård en uppskattad plats för avkoppling, god mat och dryck, möten och nya upplevelser.

Här finns nybyggda gästrum i herrgårdsstil, konferenslokaler med modern utrustning och ett kök som tar råvaror från traktens producenter, som arbetar med omtanke om djur och natur.

Hotell, Restaurang och Kafé Tant Blå

Långfredag: Kafé Tant Blå 11–17 Påsklunch 12–15 Påskmiddag från kl 18.30
Påskafton:    Kafé Tant Blå 11–17 Påsklunch 12–15 Påskmiddag från kl 18.30
Påskdagen: Kafé Tant Blå 12–17 Påsklunch 12–15

Varmt välkommen!
Marianne Krönsjö med personal

 

Middag i matsalen. Foto: Ö Lund

 

 

Kafé Tant Blå.

 

Sviten Kristina. Foto: Ö Lund