23. Lillängens Gårdsmejeri

Lillängens gårdsbutik – en levande bondgård
gårdsmejeri – getter & fjällkor, getost

 


Namn:
Stig Andersson & Kajsa Fryklund Andersson
Plats: By 124, Sunne
Tel. 0565-137 21, 073-838 26 98
Hemsida: www.lillangensgetost.se

Lillängens gårdsmejeri
– en levande lantgård med drygt 200 mjölkgetter och några fjällkor.

Stig Andersson – en gammal mjölkbonde som sadlat om till getter för att överleva som bonde. Kajsa Fryklund Andersson tillkom år 2000. tillsammans har vi utvecklat gårdsmejeriet till dagens verksamhet som också innefattar några anställda. Stig är den självlärde ystaren som alltjämt utvecklar nya ostar när andan faller på. Kajsa smakar av och sköter ostlagret och pappersexercisen.

Gården

På Lillängen och Nolby driver vi ett traditionellt familjejordbruk. Vi producerar allt hö som djuren behöver, och merparten av den spannmål som går åt. Vi har odlat allt ekologiskt i många år och kompletterar med ett svenskproducerat kraftfoder till djuren.

Djuren

är först och främst våra getter, ca 200 mjölkande plus rekrytering. Detta gör oss till en av landets största getgårdar. Vi har också några fjällkor, som i första hand är trevliga fäboddjur om somrarna. Ett par gamla lantraser till har vi: Hedermorahöns till hushållsbehov och Linderödgrisar. Det hjälper till med vårt naturliga kretslopp genom att äta den vassle som blir över.

  

Våra ostar

Av getmjölken gör vi ost. Vi försöker lära oss av äldre personer som vet hur man gjorde förr.  Vi kyler och pastöriserar efter vad som krävs ur hygiensynpunkt. I första hand gör vi olika sorters Caprin, där den största produkten är den klassiska Vit Caprin, en vitmögelost, som säljs både lätt lagrad och mer lagrad. Röd Caprin, en kittost, som finns i olika lagringar.

Vi gör många fler sorter som du kan läsa om och se bilder av på vår hemsida www.lillangensgetost.se

  Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s