18. Galleri Bovil

Bovil–Gården

Serier – Konst – Kultur

Mästertecknaren Bovils ateljé och hem är öppen som Kulturgård. Det unika och vackra konstnärshemmet i naturskön miljö, granne med anrika Sahlströmsgården i Utterbyn nordost om Torsby.

Bo Vilson (1910-1949), tecknarsignaturen BOVIL, var en av sin samtids ledande bildskapare. Som tecknare för den breda allmänheten i press, böcker och reklam medverkade BOVIL till att utforma 30- och 40-talens bildspråk. I hans stora bildproduktion återspeglas visuellt en svensk kulturepok.

Vad som bland annat gör BOVILs verk intressant och angeläget att presentera är den stora bredden i hans produktion. Han skapade bilder inom de flesta genrer alltifrån mode-, film-, musik- och industrireklam till roman- och novellillustration, målarböcker, julkort, äventyrs- och sagoböcker.Kanske var det dock som serietecknare som BOVIL blev mest känd.

Illustrationer till Astrid Lindgrens Värld

Peter Bergting | Marit Törnqvist | Ilon Wikland

Ingrid Vang Nyman | Björn Berg

Utställningen pågår till den 11 oktober 2020

 

Ingrid Vang Nyman (1916–1959)
född i Vejen på Jylland var en dansk illustratör och tecknare. I november              1945 slog hon igenom med sin illustrationer till Pippi Långstrump. Hon gjorde därefter teckningar till flera andra böcker av Astrid Lindgren, bla. bilderboken Känner du Pippi Långstrump? 1947, alla övriga böcker om Pippi samt Kajsa Kavat- och Bullerby-böckerna. Hon gjorde även de omfattande illustrationerna till läseboken Nu ska vi läsa, som gavs ut i tre delar 1948-1949. Ingrid Vang Nyman flyttade 1954 från Stockholm tillbaka till Danmark och bosatte sig i Köpenhamn. Under sin sista tid var hon ofta sjuk och bodde mycket hos släktingar. Hon var deprimerad och begick självmord i december 1959.

 

 

Björn Berg (1923–2008)
född i Bayern, Tyskland, var en svensk tecknare, målare, grafiker, illustratör ochskulptör. Av Astrid Lindgrens böcker har Björn Berg iIlustrerat alla böcker om Emil i Lönneberga.
Nio år under sin barndom (1923–1935) var han bosatt i New York, där familjen umgicks med bl.a. Gustaf Tenggren, känd konstnär och sagotecknare. Björn visste tidigt att det var konstnär han ville bli och utbildade sig på 40-talet både på Tekniska skolan (Konstfack) och Konsthögskolans grafiska avdelning. 1952 fick han jobb som tecknare på Dagens Nyheter, som efterträdare till Birger Lundqvist. Som tecknare till Alf Pröjsens Teskedsgumman blev Björn Berg verkligt folkkär och därefter kom uppdragen att illustrera både Alf Henrikssons populärhistoriska verk och Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

___________________________________________________

Ilon Wikland
föddes 1930 i Dorpat, Estland och kom som flykting till Sverige 1944. Hon utbildade sig för Akke Kumlien på Skolan för bok- och reklamkonst 1944-1946 och kunde med sin historia av estnisk bildkonst skapa sig en ny och unik stil. 1953 sökte hon jobb som illustratör på Rabén & Sjögren. Hon möttes av Astrid Lindgren, som just hade skrivit färdigt Mio, min Mio och som genast såg att Ilon kunde ”rita sagor”. Ilon fick provrita till Mio och sedan fortsatte samarbetet med Astrid. Ilon Wikland är den konstnär som har illustrerat allra flest av Astrids böcker. Bl.a. Barnen i Bullerbyn, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter. 2004 bestämde hon sig för att donera sina ca 800 bokillustrationer i original till den estniska staten. 1 juli 2009 invigdes museet Ilons sagoland i staden Hapsala, Estland.

 

 

 

Marit Törnqvist
föddes 1964 i Uppsala och nu boende sedan fem års ålder i Amsterdam, är en svensk-neder-ländsk illustratör, scenograf och författare. Hennes mor var den som översatte Astrid Lindgrens böcker till holländska, och på så sätt växte hon upp med Astrids sagor. 1982 blev Marit antagen till illustratörslinjen på     konstakademien i Amsterdam. 1987 reste hon till Sverige för att visa upp sina bilder hos olika bokförlag. Hos Rabén & Sjögren fick hon genast uppdrag att illustrera Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan, Smålands-berättelser, I skymningslandet och Sunnanäng. 1996 invigdes Junibacken på Djurgården i Stockholm, där Marits 34 akvareller blev underlag för uppbyggnaden av alla miljöer för Sagotåget samt Villa Villakullasalen.

 

 

 

Peter Bergting
född 1970 i Åmål, är en svensk tecknare och illustratör. Peter är Sveriges kanske mest etablerade fantasy-illustratör. Han har illustrerat ett hundratal bokomslag, bland annat för Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio. Andra mycket meriterande arbeten är bl.a illustrationer till rollspelen Shadowrun, Magic, Drakar och Demoner, Mutant och Kult. Han har även givit ut fantasyserien Portent.

 

 

 


One Comment on “18. Galleri Bovil”

  1. Ragnhild Ejdervall skriver:

    Så kul! Kossan är inte vem som helst. .. Hon är Mamma Mu!
    Min absoluta favoritko!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s