08. Galleri Bovil

Bovil–Gården
Serier – Konst – Kultur

Mästertecknaren Bovils ateljé och hem är öppen som Kulturgård. Det unika och vackra konstnärshemmet i naturskön miljö, granne med anrika Sahlströmsgården i Utterbyn nordost om Torsby.

Bo Vilson (1910-1949), tecknarsignaturen BOVIL, var en av sin samtids ledande bildskapare. Som tecknare för den breda allmänheten i press, böcker och reklam medverkade BOVIL till att utforma 30- och 40-talens bildspråk. I hans stora bildproduktion återspeglas visuellt en svensk kulturepok.

Vad som bland annat gör BOVILs verk intressant och angeläget att presentera är den stora bredden i hans produktion. Han skapade bilder inom de flesta genrer alltifrån mode-, film-, musik- och industrireklam till roman- och novellillustration, målarböcker, julkort, äventyrs- och sagoböcker.Kanske var det dock som serietecknare som BOVIL blev mest känd.

Pettson, Findus & Co
Sven Nordqvist

Utställningen pågår till den 4 augusti 2019

Konstnär: Sven Nordqvist
Genre:       Illustrationer & fri konst

Sven Nordqvist
är född 1946 i Helsingborg och har tecknat och målat i hela sitt liv. I unga år hämtade han ofta inspiration ur tidningen MAD med dess speciella bilder. Han studerade till arkitekt vid LTH (Lunds Tekniska Högskola) och var yrkesverksam som sådan i ett år. Ytterligare ett år arbetade han som lärare vid LTH. Efter det frilansade han som reklamtecknare och har även illustrerat läroböcker, skönlitteratur, affischer och julkort. Under 1975–85 arbetade han även mycket med grafik som också finns med i utställningen.

Barnboksförfattare och egen illustratör blev Sven Nordqvist när han 1983 vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med ”Agaton Öman och alfabetet”. Det stora genombrottet kom dock med nästa bok, ”Pannkakstårtan”, där vi för första gången fick stifta bekantskap med gubben Pettson och hans katt Findus. Efter 16 år med sin familj på landet är hemorten numera Stockholm.
Sven Nordqvist vann Augustpriset 2007 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för bilderboken ”Var är min syster?” och mottog 2015 Expressens ungkulturpris Heffaklumpen för sina insatser. 1991–2011 var Sven Nordqvist ledamot av Svenska barnboksakademien.

Pettson oh Findus

Pettson och Findus i köket

Pettson löser korsord

Tuppen jagar Findus

Kråkan åker bobb med Kossan Mu


One Comment on “08. Galleri Bovil”

  1. Ragnhild Ejdervall skriver:

    Så kul! Kossan är inte vem som helst. .. Hon är Mamma Mu!
    Min absoluta favoritko!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s