15. Galleri Bovil

Bovil–Gården

Serier – Konst – Kultur

www.bovil.se

Mästertecknaren Bovils ateljé och hem är öppen som Kulturgård. Det unika och vackra konstnärshemmet i naturskön miljö, granne med anrika Sahlströmsgården i Utterbyn nordost om Torsby.

Bo Vilson (1910-1949), tecknarsignaturen BOVIL, var en av sin samtids ledande bildskapare. Som tecknare för den breda allmänheten i press, böcker och reklam medverkade BOVIL till att utforma 30- och 40-talens bildspråk. I hans stora bildproduktion återspeglas visuellt en svensk kulturepok.

Vad som bland annat gör BOVILs verk intressant och angeläget att presentera är den stora bredden i hans produktion. Han skapade bilder inom de flesta genrer alltifrån mode-, film-, musik- och industrireklam till roman- och novellillustration, målarböcker, julkort, äventyrs- och sagoböcker.Kanske var det dock som serietecknare som BOVIL blev mest känd.

_____________________________

Sagor & Humor i bild

Sara Granér | Ane Gustavsson,
Joakim Pirinen | Jan Stenmark | Bo Vilson | Per Åhlin

Utställningen pågår till 6  oktober 2024

Ane Gustavsson – akvarell till boken ”Törnrosa”

Ane Gustavsson, född -71 i Norge, är en norsk-svensk illustratör, barnboksförfattare och altviolinist.med hemort    i Perserud nära Arvika..Hon arbetar med färgsprakande och detaljrika akvarellbilder till dels egna barnböcker t.ex. ”Lilla Törnrosa” och i  boksamarbete med text av bl..a  Nils Uddenberg: ”Gubbe med katt” och ”Ensam med katt: en kärlekshistoria”.Illustrationer till ”Anna och det stora teaterspektaklet” berättar om kända operaroller, instrument och scenografi.

 

 

Bo Vilson

Bo Vilson (signaturen Bovil) Akvarell till boken ”Lille Björns radiofärd bland stjärnor och moln”

Bo Vilson (signaturen Bovil), född i Stockholm 1910, bosatt i Utterbyn och avliden 1949, var en svensk reklam- tecknare, bokillustratör, serieskapare, målare och träkonsthantverkare. Det var som serietecknare han blev mest  känd. Framför allt med serien ”Tusen och en natt”, som gick som följetong i Vecko-Revyn under 40-talet och upp- märksammades utomlands. Men också de historiska serierna ”Fältskärns berättelser”, ”Göingehövdingen”, ”Harald Handfaste” och ”Sinuhe egyptiern” som publicerades i 40-talets veckotidningar. I början av 40-talet utgavs Bovils   enda egna sagobok med text och bilder ”Lille Björns radiofärd bland stjärnor och moln”. Finns nu i nytryck.

 

 

Sara Granèr
Färgpenna-målning

Sara Granér född -81 i Lund, boende i Kungsbacka, är en svensk serieskapare och satirtecknare. Hon arbetar  med samhällssatir, i regel med groteskt tecknade djurgestalter i centrum. Hon tilldelades EWK-priset 2010 och Adamsonstatyetten 2013. Granérs korta serier och enrutes-teckningar har publicerats i Galago, Dagens Nyheter, Ordfront magasin, ETC, mfl.  Ett 10-tal egna satirböcker har också blivit utgivna sedan 2008.

 

 

Joakim Pirinen, bild ur boken ”Socker-Conny” 

Joakim Pirinen, född -61 i Solna, bosatt i Sockholm, är en svensk serieskapare, tecknare, illustratör och författare. Hans genombrott kom 1985 med figuren Socker-Conny, som blev inledningen till en ny vuxenserievåg. Sedan dess har han varit mångsidig bidragsgivare till tidskriften Galago. Socker-Conny är en barnslig, våldsam och tragisk figur, en bärsärk som bryter mot de flesta tabun som finns i samhället med deviser som ”Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad”. Hittills har utgivits 17 seriealbum o. 7 prosaböcker. Tilldelad Adamsonstatyetten och Urhunden (2 gånger).

 

 

 

Per Åhlin, bild från filmen och boken ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”

Per Åhlin, född 1931 i Hofors, bosatt i Malmö och avliden 2023. Han var en svensk konstnär, reklamtecknare, scenograf, filmanimatör och.filmregiissör. Åhlin engagerades 1964 för Hasseåtages produktion Svenska bilder.. Han kom att arbeta med flera filmer, som ”I huvudet på en gammal gubbe”, ”Picassos äventyr”.och ”Resan till Melonia”  1974 kom filmen ”Dunderklumpen” som tilldelades en Guldbagge. Filmen om ”Karl-Bertil Jonssons julafton” har visats på SVT varje jul sedan 1975. Åhlin medverkade i 25 långfilmer och kortfilmer. Däribland flera om ”Lilla Spöket Laban.

Jan Stenmark

Jan Stenmark, född -49 i Norrköping, boende i Stockholm, är en svensk skämtbildskapare. Han studerade på Konstfack 1975-79 och debuterade 1990. Stenmark utmärker sig med sin speciella collageteknik, där bilder främst  från 1940-60-talet åtföljs av ironiska, melankoliska och underfundiga kommentarer. Hans bildberättelser visar ofta på människans vilsenhet och utanförskap. 22 bildalbum har hittills blivit utgivna. Utsågs i september 2007 till månadens stockholmare av Stockholms stad.

 

 


3 kommentarer on “15. Galleri Bovil”

  1. Stefan Norén skriver:

    Tack för korr. Två rättelser behövs:
    Utställningen pågår till 8/10 (ej 10/10)
    Bo Vilson under bilden stavas med enkelt V.

  2. Stefan Norén skriver:

    Galleri Bovils uppgifter är riktiga.


Lämna en kommentar